איכותם של פירות וירקות מושפעת מגורמים רבים,
ברגע שהפירות והירקות נקטפו ומועברים לירקן או למדפים בסופר הם מתחילים לאבד אלמנטים חשובים ששומרים עליהם חיים וטריים, כגון: מים, טמפרטורה, לחות, אוויר ואף אור שמש.
לכן, הכנו לכם מדריך מפורט איך לאחסן פירות וירקות בתנאים אופטימלים שישמרו על טריותם וימנעו רקבון.
סידור נכון של המקרר יאריך חיי המוצרים
המידע ״סידור נכון של המקרר…״ מאתר שירותי בריאות מכבי.
סידור נאות של המקרר יאריך את חיי המדף של המזון הן מבחינת בטיחות השימוש והן מבחינת שמירת הטעם והמאפיינים התזונתיים. הטמפרטורה הנמוכה מסייעת לשמור על הטריות והרעננות ומאטה את שגשוגם של מרבית החיידקים.
הטמפרטורה המומלצת למרכז המקרר היא 5 מעלות, אולם יש לזכור שהיא אינה אחידה בכול חלקי המקרר ובידנו לנצל עובדה זו באופן ראוי. זה המקום לציין כי המלצות האחסון שלנו מתייחסות למרבית המקררים, ויש לקחת בחשבון שאצל חלקם המבנה שונה וכך אף פיזור הטמפרטורה.
- המדף התחתון שמעל המגרות הוא בדרך כלל הנקודה הקרירה ביותר והטמפרטורה שם תהייה כ- 2 מעלות. זה המקום המומלץ לאחסון בשר ודגים. מקומם שם גם ימנע טפטוף נוזלים על מזונות אחרים.
- מקומם של ביצים ומוצרי חלב, שאריות מזון מבושל, עוגות קרם ומוצרים שסומנו "שמור בקירור לאחר הפתיחה" במדפים האמצעיים (4-5 מעלות) ועל המדף העליון (8 מעלות).
- המגרות שבתחתית המקרר מיועדות לירקות ולפירות, והטמפרטורה שם כ- 10 מעלות. טמפרטורה נמוכה מזו תפגום בירקות ובפירות.
- מדף הדלת הוא המקום החם ביותר במקרר, והטמפרטורה שם יכולה להגיע ל- 10-15 מעלות. מקום זה מיועד למוצרים הדורשים פחות קירור דוגמת משקאות קלים, חרדל, חמאה, ריבות.
הנחיות כלליות
- לפני קניה של פירות וירקות לוודא שהתוצר לא פגום, פצוע, רקוב או סובל מנזקי חרקים.
- לא לקנות פירות וירקות שעמדו בשמש, אפילו לא לדקה.
- מומלץ לא לקנות פירות וירקות בשלים, אלא אם מתכוונים להשתמש בהם תוך זמן קצר.
- יש להקפיד להחליף נייר סופג במגירת פירות וירקות.
- להקפיד לנקות אחת לשבוע את המגירה מעלים יבשים, פירות וירקות רקובים.
- כלל חשוב לזכור : פרי / ירק רקוב יכול לגרום לרקבון של כל שאר הפירות והירקות.
- מומלץ לא לשטוף פירות וירקות לפני הכנסה למקרר, מומלץ לשטוף בזמן השימוש.
- אוסר להכניס פירות וירקות רטובים למקרר. חשוב לייבש
- לא לארוז פירות וירקות בשקיות פלסטיק אם משאירים אותם מחוץ למקרר.
- אסור! לחתוך פירות וירקות על אותו משטח שנחתך בו בשר / דג חי. יש חיידקים שבבישול בשר / דג לא שורדים, אבל ברגע שהם עוברים לירקות / פירות הם יכולים לגרום למחלות וזיהומים.
המדריך לאחסון פירות וירקות
- אחסון פטריות טריות
אחסנו פטריות בשקית נייר, ולא בשקית ניילון!
שקית נייר תספוג את הלחות ותמנע מהפטריות להרקב
לאחסן במקום קריר ויבש, אפילו אפשר להקפיא.
תמונה : 123rf.com
2. אחסון ג׳ינג׳ר
שמרו גינגר במקפיא.
הטעם נשמר לאורך זמן והשורש מתקלף מהר יותר.
3. אחסון אבוקדו
רוצים לשמור על הצבע הירוק והטרי של האבוקדו ?
פשוט פרסו חתיכת פלח לימון והניחו על האבוקדו.
האבוקדו ישאר ירוק וטרי.
4. אחסון עשבי תיבול
רוצים לשמור על העשבי תיבול לעוד שבוע במקרר ?
הכנסה של עשבי תיבול ( לדוגמא בזיליקום) לקירור, תעביר אותו להליך רקבון מתקדם תוך יום יומיים,
גם השארה של העשבי תיבול בחוץ תגרום לתהליך רקבון מהיר.
הפתרון: שמו את העשבי תיבול בכוס מים,
כסו בשקית פלסטיק ואטמו את השקית עם גומיה.
העשבים ישארו טריים גם אחרי שבוע.
5. אחסון סלרי / ברוקולי
עטפו סלרי וברוקולי בנייר כסף לפני שמכניסים למקרר.
הטריות והקריספיות תשמר לעוד 3 שבועות לפחות.
6. אחסון תפוחי אדמה
רוצים למנוע מתפוח אדמה לגדל נבטים עליו ?
פשוט אחסנו את התפוחי אדמה עם תפוחים
יש על קליפת התפוח הורמון "אתילן" שמעכב גדילה של שורשים
7. אחסון בצלים
שמרו בצלים לא מקולפים מופרדים בתוך גרביוני רשת, ככה הבצל נושם והגזים שנפלטים אינם נשמרים או פוגעים בשאר הבצלים
בצורה הזאת, הבצלים נשמרים פי 2 מהרגיל.
8. אחסון חסה
חסה נשמרת הכי טוב בטמפרטורה שקרובה ל0 מעלות,
חסה שלמה עדיף לשמור בשקית חומה עם חורים קטנים אשר מאפשרים חילוף גזים ומונעים הצטברות מי אידוי.
דרך נוספת לאחסון היא:
לחתוך את החסה לעלים ולאחסן בתוך קופסאת פלסטיק שהעלים מופרדים בנייר סופג ( חשוב לוודא שהעלים שטופים ויבשים)
חסה שכבר נחתכה לסלט, פשוט הכניסו לקערה יבשה, הניחו נייר סופג מעל החסה ועטפו בניילון נצמד (חשוב לאטום היטב שלא יכנס אוויר)
הנייר סופג יוציא את כל האוויר שנשאר וימנע השחמה וריקבון.
החסה תשאר טריה ותשמור על הערך התזונתי שלה לאורך שבוע נוסף.
9. אחסון תפוחים
חשוב לדעת!
תפוח רקוב אחד יגרום לכל שאר התפוחים להרקב.
הוציאו תפוחים רקובים מהסלסלה
10. אחסון בצל ירוק
בצל ירוק נשמר בטמפרטורה באזור 0 מעלות, מעל 0 מעלות הבצל ימשיך לגדול ולפתח רקבון.
בצל ירוק חתוך (רק העלים ) מומלץ לשמור בתוך בקבוק פלסטיק,ללא השורש (החלק הלבן), ואף אפשר להקפיא את העלים.
הטריות והטעם ישמרו עד שבוע בהקפאה.
11. אחסון אננס
אחסנו את האננס הפוך כל עוד הוא שלם.
12. אחסון בננות
רוצים לשמור על הבננות טריות לעוד שבוע ?
הדקו את החיבור של הגבעול עם ניילון נצמד.
13. אחסון עגבניות
– עגבניות לא בשלות מומלץ להכניס לשקית נייר או שכבה של קרטון.
– עגבניות בשלות מומלץ להניח בטמפרטורה של החדר לא נוגעות אחת בשנייה ולא חשופות לשמש.
– עגבניות בשלות יתר על המידה מומלץ להכניס למקרר, לא ליד פירות ולא נוגעות אחת בשנייה.
14. אבוקדו
רוצים לדעת אם האבוקדו מוכן לאכילה ?
קלפו את החלק של הגבעול בתחתית האבוקדו ובדקו לפי הצבע
צהוב – בשל
חום – בתהליך הרקבה
15. אחסון בצל ותפוחי אדמה יחד
אל תאחסנו בצל ותפוחי אדמה ביחד.
הם אולי טעימים יחד במרק אבל לא כשמאחסנים.
הבצל משחרר גזים שגורמים לתפוח אדמה לפלוט גזים בעצמו והתוצאה היא שגם התפוח אדמה וגם הבצל יפתחו טעם מר ורקוב.
16. אחסון מלפפונים
מלפפונים לא אוהבים קור, אם מכניסים למקרר יש לוודא שאינם מוחזקים מתחת ל10 מעלות, אחרת הם מתחילים בתהליך ריקבון.
בתנאים אופטימלים המלפפון יחזיק עד 10 ימים בקירור.
17. אחסון חציל
מומלץ לבחור חצילים בצבע סגול – ארגמן מבריק, ככל שישנם יותר זרעים בחציל, ככה טעם החציל יהיה יותר מר ושולט. לכן מומלץ לבחור חצילים בגודל בינוני.
את החציל יש לעטוף בנייר סופג ואף מומלץ להחזיק לא יותר מ3-4 ימים בקירור כי אז הוא הוא מתחיל לקבל טעם מר ולהרקב.
18. אחסון שעועית ירוקה
אחסנו שעועית ירוקה בתוך שקית יחד עם נייר סופג
19. אחסון פלפלים
פלפים ירוקים, צהובים, אדומים לא רגישים לקור, מומלץ לאחסן בקירור בין 6 – 10 מעלות ולא יותר.
חשוב לוודא שקונים את הפלפל הוא שלם ואינו ניזוק, אם הפלפל לא שלם הוא כבר בתהליך רקבון.
מומלץ לאחסן את הפלפלים יחד עם נייר סופג ובמקום יבש עד 10 ימים בקירור.
תמונה : מתוכני השף הלבן.
הטיפ של TIPBOX:
רוצים לדעת אם הביצה שלכם עדין טריה ?
עשו את מבחן כוס המים.
אם הביצה נשארת למטה היא טריה
אם הביצה צפה היא כבר עברה את התוקף שלה.
רוצים לקבל את כל הטיפים של TIPBOX, ישירות למייל ?
[mc4wp_form]